Η Καλαμάτα είναι γεμάτη με πολλά αξιοθέατα όπου κάθε επισκέπτης αξίζει να δει κατά την παραμονή του στην πόλη. Σημαντικό προς αυτό, είναι το γεγονός πως πολλά από τα αξιοθέατα βρίσκονται κοντά στην πλατεία, όπου ο επισκέπτης έχει πρόσβαση με τα πόδια, ενώ στα υπόλοιπα η πρόσβαση γίνεται εύκολα με αυτοκίνητο ή λεωφορείο.
Αναλυτικότερα, μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφθεί με τα πόδια -δεδομένου ότι όλα τα αξιοθέατα είναι κοντά στο κέντρο της πόλης- είναι τα εξής:
Άγιοι Απόστολοι
Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου Καλαμάτας, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, βρίσκεται ένα σπουδαίο μνημείο των Βυζαντινών Χρόνων, ο ναός των Αγίων Απόστολων. Στο σημείο αυτό, έγινε η έναρξη του επαναστατικού αγώνα στη Μεσσηνία, στις 23 Μαρτίου 1821. Ο ναός αυτός, είναι χτισμένος κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα και ανήκει στην εκδοχή του ελεύθερου σταυρού με τρούλο, ενώ παράλληλα έχει μια αψίδα εξωτερικά στην ανατολική πλευρά. Βάση κατασκευής και μορφολογίας, οδηγούμαστε στην χρονολόγηση του αρχικού οικοδομήματος στο 12ο αιώνα, ενώ οι τοιχογραφίες ανάγονται κυρίως στο 16ο -17ο αιώνα.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά:
https://mythicalpeloponnese.gr/en/church-of-aghii-apostoli-kalamata/
Κάστρο Καλαμάτας
Το κάστρο της Καλαμάτας βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της πόλης. Στο εσωτερικό του βρίσκεται η ακρόπολη, ενώ από ανασκαφές έχουν βρεθεί και ερείπια ναού. Κατά την ιστορία του κάστρου, ο μυθολογικός ήρωας Φάρις, είχε χτίσει την ακρόπολη της αρχαίας πόλης Φαραί. Εκεί βρισκόταν το παλάτι των βασιλέων που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Τον 6ο αιώνα μ.Χ. πάνω στα αρχαία ερείπια χτίστηκε ο χριστιανικός ναός κι έπειτα οι Βυζαντινοί οχύρωσαν ξανά το μέρος. Κατά την Φραγκοκρατία ανακατασκευάστηκε από τους Βιλλεαρδουίνους και προστέθηκαν νέες οχυρώσεις. Τον 15ο αιώνα πέρασε στους Οθωμανούς και την περίοδο 1685 μέχρι το 1715 στους Ενετούς όπου συντήρησαν τις υπάρχουσες οχυρώσεις και πρόσθεσαν νέες. Τον 19ο αιώνα βρέθηκε σε παρακμή, ενώ το 1821 καταλήφθηκε από τους Έλληνες κατά την επανάσταση.
Σήμερα το κάστρο χρησιμοποιείται για διάφορες παραστάσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες και άλλα κοινωνικά δρώμενα.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά:
Πλατεία 23ης Μαρτίου
Η πλατεία 23ης Μαρτίου βρίσκεται στην παλιά πόλη της Καλαμάτας και πήρε το όνομα της από την ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους, το 1821. Σε αυτήν την πλατεία, βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.
Στο κεντρικό αυτό σημείο, βρίσκεται το άγαλμα των Ηρώων, που αναφέρεται στην στιγμή του ξεσηκωμού των Ελλήνων, γι’ αυτό και άλλωστε αποτελεί και σημείο έναρξης στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, με σημαντικότερη εξ’ αυτών την αναπαράσταση της απελευθέρωσης.
Επιπρόσθετα με τα παραπάνω αξίζει να αναφερθεί, πως σήμερα η πλατεία 23ης Μαρτίου αποτελεί ένα πολυσύχναστο μέρος όλων των ηλικιών, αφού διαθέτει πολλές καφετέριες, μπαρ, και μεζεδοπωλεία. Στα δε σοκάκια, γύρω από αυτήν βρίσκονται επίσης ζαχαροπλαστεία, παραδοσιακά καφενεία, και φούρνοι.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά:
https://greece.terrabook.com/el/messinia/page/plateia-23-martiou/
Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών ‘Βικτώρια Καρέλια’
Η συλλογή ελληνικών ενδυμασιών ‘Βικτώρια Καρέλια’ δημιουργήθηκε από την πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, Β. Καρέλια, αρχικά σαν προσωπική συλλογή.
Καρπός της συλλεκτικής προσπάθειας των πενήντα χρόνων, παραχωρήθηκε στο Λ.Ε.Κ. προκειμένου να ενσωματωθεί σε έναν καταξιωμένο φορέα προστασίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης. Έκτοτε φέρει, σε ένδειξη αναγνώρισης και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε.Κ. το όνομα της συλλέκτριας.
Η συλλογή περιλαμβάνει πλήρη ενδυματολογικά σύνολα, γυναικεία και ανδρικά, από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, αλλά και κοσμήματα που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συλλογής.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά:
https://www.vgkareliascollection.com/
Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας
Το στρατιωτικό μουσείο βρίσκεται κοντά στην εκκλησία της Υπαπαντής και την Μητρόπολη, σε ένα κτήριο που παραχώρησε η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, τον Ιούνιο 2006.
Στόχος του είναι η παρουσίαση της νεότερης ελληνικής ιστορίας, από την Επανάσταση του 1821 έως τις μέρες μας, μέσα από διάφορα μέσα, όπως φωτογραφίες, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό.
Κατά την ξενάγηση στο μουσείο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει εκθέματα στολών, πολεμικού και φωτογραφικού υλικού από τον αγώνα του 1821, αλλά και από τον Μακεδονικό και Βαλκανικό αγώνα, με ιδιαίτερη αναφορά στους Μεσσήνιους πολεμιστές. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως ένα μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην Μικρασιάτικη καταστροφή, ενώ υπάρχουν και αφιερώματα στον Α’ και Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Στην αίθουσα ΄’Ήχος και Φως’ δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη για προβολή ταινίας με την ιστορική διαδρομή του 9ου Συντάγματος Πεζικού, ενώ στον προαύλιο χώρο του μουσείου υπάρχει ένα άρμα Μ48-Α5, ένα τεθωρακισμένο όχημα Μ8, πυροβόλα όπλα και ένα αεροσκάφος F-5.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά:
https://www.kalamata.gr/el/katoikoi/politismos/mouseia/stratiotiko-mouseio-kalamatas
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
Το κτήριο του Αρχαιολογικού μουσείου, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, πίσω από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.
Στο σημείο αυτό παλιά, βρισκόταν η Δημοτική Αγορά της πόλης, που πλημμύριζε κάθε μέρα πλήθος εμπόρων και πελατών της. Ωστόσο, έπειτα από τον μεγάλο σεισμό το 1986, το οικοδόμημα της Αγοράς κατεδαφίστηκε λόγω των σοβαρών ζημιών που είχε υποστεί. Έτσι το νέο οικοδόμημα, παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να λειτουργήσει ως Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκθεση του μουσείου, χωρίζεται σε γεωγραφικές ενότητες που ήταν χωρισμένος παλιότερα ο νομός (Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου, Τριφυλίας) με αντιπροσωπευτικά ευρήματα από κάθε περιοχή, είτε από ανασκαφές, είτε από έρευνες, είτε από τυχαίες παραδόσεις από πολίτες.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά:
https://www.kalamata.gr/el/katoikoi/politismos/mouseia/arxaiologiko-mouseio-messinias
Ιερός Ναός Υπαπαντής Καλαμάτας
Ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της Καλαμάτας και βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Στην εκκλησία αυτή, φυλάσσεται και η ομώνυμη εικόνα, για την οποία ο θρύλος θέλει να βρέθηκε στα ερείπια του ναού που καταστράφηκε το 1770, όταν ο ιπποκόμος του Τούρκου πασά που είχε φτιάξει εκεί στάβλο για τα άλογα του, είδε όνειρο μια γυναίκα που του υποδείκνυε να σκάψει εκεί για να βρει μια εικόνα.
Ο Μητροπολιτικός ναός, γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου, με την λιτανεία της εικόνας, αλλά οι τελετουργίες διαρκούν συνολικά δεκατέσσερις μέρες, αφού ξεκινούν από 27 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται 9 Φεβρουαρίου με πανηγυρική ολονύχτια αγρυπνία.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά:
https://www.oloimazi.gr/el/arthra/ekklisia-ypapantis-kalamata
Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο Καλαμάτας
Το Λαογραφικό μουσείο Καλαμάτας, στεγάζεται στο αρχοντικό κτήριο ‘Κυριακού’ στην Καλαμάτα, σε ένα διώροφο κτήριο του 19ου αιώνα.
Ιδρύθηκε από τον τοπικό ‘Σύλλογο προς Διάδοσίν των Γραμμάτων’, έχοντας ως σκοπό τη συλλογή αρχείων και αντικειμένων της επανάστασης των Ελλήνων το 1821, αλλά και του νεότερου πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.
Στο ισόγειο του μουσείου μπορεί κανείς να δει διάφορες θεματικές σχετικά με την αγροτική ζωή, τη γεωργική βιοτεχνία, την υφαντική τέχνη και τα αστικά επαγγέλματα, ενώ άλλες σειρές αφορούν την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Στο πρώτο όροφο του μουσείου, υπάρχουν εκθέματα σχετικά με την τυπογραφία και την βιβλιοδεσία, υπενθυμίζοντας στον επισκέπτη πως στην Καλαμάτα λειτούργησε το πρώτο τυπογραφείο της χώρας, μετά την απελευθέρωση. Στο τυπογραφείο αυτό μάλιστα, τυπώθηκε η Προκήρυξη των Επαναστατημένων Ελλήνων προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά:
https://www.kalamata.gr/el/katoikoi/politismos/mouseia/istoriko-kai-laografiko-mouseio-kalamatas
Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας
Το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1986, μετά από πρωτοβουλία του δήμου, με συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου (Σ.Φ.Σ).
Το μουσείο, αποτελείται από ένα πρώην σταθμό του Ο.Σ.Ε, σε ένα πάρκο 54 στρεμμάτων. Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν, τον σταθμό με τις ατμάμαξες και το σταθμαρχείο, τέσσερις πλατφόρμες επιβίβασης με περίπτερο εισόδου, τον υδατόπυργο και τις τιμονιέρες, μια μεταλλική πεζογέφυρα μήκους 28μ.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά:
Ωστόσο όμως, πέραν από τα αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφθεί μέσα στην πόλη, υπάρχουν και αρκετά που είναι εκτός Καλαμάτας, απέχοντας λίγα χιλιόμετρα από αυτήν και που αξίζει κανείς να επισκεφθεί, ιδίως οι λάτρεις της φύσης και της ιστορίας.
Κάστρο Κορώνης
Από τα ωραιότερα κάστρα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Καλαμάτα, είναι το κάστρο της Κορώνης. Απέχει περίπου 52 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και για να φτάσει κάποιος στην Κορώνη, η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο ή λεωφορείο.
Το κάστρο της Κορώνης, χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και ενισχύθηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα. Για να φθάσει κάποιος στην κεντρική πύλη του κάστρου, διαβαίνει την γραφική ανηφορική διαδρομή και τα στενά καλντερίμια, σημεία που αποτελούσαν το σύνολο του οικισμού στην προσπάθεια προφύλαξης των Ελλήνων από τους κατακτητές. Γενικότερα το κάστρο αποτελεί δείγμα βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής, όπου στο εσωτερικό του σώζονται οικίες και ναοί, τάφοι, υπόγειες θολωτές δεξαμενές, ο οκταγωνικός πύργος, οι εκκλησίες της Αγίας Σοφίας (βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα) και του Αγίου Χαραλάμπους (παλιό τζαμί που όμως σήμερα λειτουργεί ως ορθόδοξος ναός) καθώς και το μοναστήρι του Ιωάννη Προδρόμου.
Από το πάτωμα του κάστρου, αξίζει να θαυμάσει κάποιος την θέα του Μεσσηνιακού κόλπου και την κορυφή του Ταϋγέτου!
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά:
Κάστρο Μεθώνης
Το κάστρο της Μεθώνης βρίσκεται στην κωμόπολη της Μεθώνης και ήταν ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά κτίσματα της εποχής. Απέχει 63 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και η πρόσβαση στην Μεθώνη, γίνεται είτε με αυτοκίνητο, είτε με λεωφορείο.
Το κάστρο, χτίστηκε στην χερσόνησο του Αγίου Νικόλα, από τους Ενετούς στις αρχές του 13ου αιώνα και καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση του ακρωτηρίου της δυτικής ακτής. Οι τρείς πλευρές του, βρέχονται από τη θάλασσα ενώ η τέταρτη, που βρίσκεται στη ξηρά, είναι οχυρωμένη από την ακρόπολη. Διαθέτει μια επιβλητική είσοδο, – πέτρινη γέφυρα με 14 τόξα – που κατασκεύασαν οι Ενετοί, αντικαθιστώντας την παλαιότερη που ήταν ξύλινη, με σκοπό να συνδέσουν το κάστρο με την περιοχή της ξηράς.
Από την πύλη της θάλασσας, ξεκινά ένα πλακόστρωτο δρομάκι που καταλήγει στο οχυρωμένο νησάκι Μπούρτζι. Το διώροφο κτίσμα χτίστηκε από τους Ενετούς το 1500, για την προστασία του λιμανιού, ενώ μετέπειτα επί Τουρκοκρατίας λειτούργησε και ως φυλακή.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά:
Ταΰγετος
Ο Ταΰγετος είναι το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, με μήκος που ξεπερνά τα 100χλμ, μέγιστο πλάτος 30χλμ και έκταση 2.500 τετραγωγικά χιλιόμετρα. Απέχει 56χλμ από Καλαμάτα, σε μια διαδρομή που αφήνει άναυδο τον επισκέπτη. Έτσι κάθε χρόνο γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, Ελλήνων αλλά και τουριστών είτε για βόλτα, είτε για πεζοπορία. Για τους λάτρεις της εξερεύνησης και της πεζοπορίας υπάρχει και ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, που διοργανώνει οργανωμένες δράσεις.
Ο Ταΰγετος είναι ψηλότερος από όλα τα βουνά της Πελοποννήσου και γι’ αυτό του έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός ‘τρούλος του Μοριά ’, καθώς το υψόμετρο της κορυφής του φθάνει τα 2.407μ. Στη δυτική του πλευρά, βρίσκεται η Καλαμάτα και στην ανατολική είναι ο Μυστράς και η Σπάρτη. Αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο βιοτόπων Natura 2000, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και σημαντική περιοχή για την βιωσιμότητα των πουλιών.
Το μεγαλύτερο μέρος του βουνού και κυρίως στην ανώτερη ζώνη του, αποτελείται από πλακώδεις κρυσταλλικούς ασβεστόλιθους. Στο ανατολικό μέρος, εμφανίζονται σχιστόλιθοι, ενώ πολλές ορθοπλαγιές σχηματίζονται από κρυσταλλικούς ασβεστόλιθους και δολομίτες.
Το κλίμα του Ταϋγέτου, είναι ηπειρωτικό με μεγάλες χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα. Το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από έλατα και μαυρόπευκα, ενώ επίσης έχει πολλά ρέματα και μικρά ποτάμια. Ο Ταΰγετος είναι γνωστός και για το τσάι βουνού που φυτρώνει στις πλαγιές του, ωστόσο λόγω της σπανιότητάς του και σε συνδυασμό με την ανθρώπινη εκμετάλλευση κινδυνεύει από εξαφάνιση.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B1%CE%B0%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%82
https://www.eoskal.gr/monopatia-paths/taygetos
Σπήλαια Δυρού
Το Σπήλαιο Δυρού είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδος. Απέχει περίπου 69 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και η διαδρομή που ακολουθεί ο επισκέπτης προς αυτό, με έναρξη από την Καλαμάτα, είναι αυτή για το Οίτυλο.
Το σπήλαιο ξεκίνησε να σχηματίζεται πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, αλλά για το κοινό είναι ανοιχτό από το 1967. Το μέγιστο βάθος του σπηλαίου είναι τα 80 μέτρα, ενώ έχουν εντοπιστεί σταλακτίτες στα 71 μέτρα. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά από πάνθηρα, ύαινα, λιοντάρι, ελάφι, κουνάβι και ιπποπόταμου. Η διαδρομή που είναι ανοιχτή για το κοινό έχει μήκος 1.500 μέτρα – τα 1.200 μ. είναι λιμναία και η ξενάγηση γίνεται με βάρκες – και η περιήγηση διαρκεί περίπου 25 λεπτά.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά: https://www.diros-caves.gr/the-cave/
Μυστράς
Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου, πολύ κοντά στη πόλη της Σπάρτης. Απέχει 55 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και είναι ένας προορισμός που αξίζει κανείς να επισκεφθεί για την ιστορία του.
Η ιστορία “της νεκρής πολιτείας” του Μυστρά αρχίζει από τον 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β’ Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς. Έτσι ο Μυστράς εξελίχθηκε σε μια σπουδαία καστροπολιτεία και έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μωρέως, μέχρι τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια, όπου εγκαταλείφθηκε.
Αν και είναι ερειπωμένος, έχουν αναστηλωθεί αρκετά κτίσματα του και αποτελεί ακόμη και σήμερα, μακράν το πιο σημαντικό Βυζαντινό μνημείο στην Ελλάδα.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%82
Κάστρο Πύλου
Το κάστρο της Πύλου, είναι ένα οθωμανικό κάστρο, το οποίο βρίσκεται δυτικά της κωμόπολης της Πύλου, απέναντι από την νήσο Σφακτηρία και βρίσκεται κοντά στην είσοδο του λιμανιού της Πύλου. Απέχει 52 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Μεσσηνίας.
Χτίστηκε το 1573, από τους Οθωμανούς, όπου έμεινε στην κατοχή τους έως το 1686, όπου καταλήφθηκε από τους Ενετούς. Έπειτα ξαναπέρασε στα χέρια των Οθωμανών, οι οποίοι το επισκεύασαν και ανέπτυξαν οικισμούς. Το 1821, στην Επανάσταση της 25ης Μαρτίου, οι Έλληνες πολέμησαν ηρωικά και τελικά το κάστρο παραδόθηκε σε αυτούς στις 9 Αυγούστου το 1821. Σε μετέπειτα πολέμους, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή και σαν φρουραρχείο, ωστόσο μετά τον Εμφύλιο πόλεμο παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Παρακάτω παρατίθεται και το link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά: