H Μαρία Ανδρέου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το γνωστικό της αντικείμενο είναι Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας σε Παιδιά. Πραγματοποίησε τις διδακτορικές σπουδές της στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ η διδακτορική διατριβή της είναι στον χώρο της Ψυχογλωσσολογίας. Συνέχισε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια για μια πενταετία στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας όπου δίδαξε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στην ειδικότητά της και εξέδωσε τη μονογραφία με τίτλο «Language and cognitive aspects of child bilingualism: Research observations and classroom applications» (Βερολίνο: Peter Lang, 2021).
Έχει ασχοληθεί εκτενώς με την πρακτική εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων διδασκαλίας σε δίγλωσσα και μονόγλωσσα παιδιά τυπικής και μη-τυπικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής και του πιλοτικού ελέγχου γλωσσικών εργαλείων στην ελληνική γλώσσα (ενδεικτικά: Multilingual Assessment Instrument for Narratives/Διαγλωσσικό Εργαλείο Αξιολόγησης της Αφήγησης, Sentence Repetition Test/Τεστ Επανάληψης Προτάσεων, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Δράσης Cost Action IS0804).
Η ερευνητική δραστηριότητά της εστιάζει στη μελέτη των διαταραχών γλώσσας και επικοινωνίας σε μονόγλωσσα και δίγλωσσα παιδιά και εφήβους με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμό), Αναπτυξιακή/Ειδική Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ), καθώς και σε ενήλικες με επίκτητες γλωσσικές διαταραχές (αφασία Broca και πρωτογενής προοδευτική αφασία). Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από δέκα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ τα ερευνητικά της ευρήματα έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και σε πρακτικά συνεδρίων.